Vi lukker permanent XXL.dk Læs mere her

Sovepose guide – hvilken sovepose til bestemt temperatur?

Intet er så dejligt som at vågne op udenfor, i det fri, og komfortabelt efter en nat i sovepose, hvor du hverken har frosset, eller har haft for lidt plads til at bevæge armene. Når du køber sovepose er det vigtigt at tænke på, hvad der passer til dine fysiske behov, og i hvilket klima du skal overnatte. Skal du bære på meget oppakning og bliver nødt til at komprimere soveposen godt? Hvilket budget har du? Er turen planlagt til kolde, vilde bjerg ekspeditioner eller til en varme sommer vandretur?

Hos XXL vil du altid kunne finde et stort udvalg af forskellige soveposer som passer dine kriterier, hvad enten det er funktionalitet eller pris.

TEMPERATUR ER VIGTIG FOR VALG AF SOVEPOSE

Soveposens vigtigste rolle, er at holde et lag af stillestående luft rundt om din krop. Dette luftlag, som er opvarmet af din kropsvarme, danner en barrierer mellem dig og udeluften. Jo koldere det er ude, desto tykkere og mere kompakt må soveposen være, for at kunne holde på det varme luftlag. Soveposens vigtigste rolle er, at holde et lag af stillestående luft rundt om din krop. Dette luftlag, som er opvarmet af din kropsvarme, danner en barrierer mellem dig og udeluften. Jo koldere det er ude, desto tykkere og mere kompakt må soveposen være, for at kunne holde på det varme luftlag. Hvor koldt kan det blive der hvor du normalt overnatter i sovepose? Læg lidt ekstra sikkerhedsmargin ind, og vælg en sovepose med en komfortabelt temperatur i forhold til dit vante sovested. Alle soveposer fra XXL har angivet temperaturområde. Fokuser på komforttemperaturen. Ekstrem temperatur er angivet som hvad soveposen kan tåle, og altså ikke at det er behageligt at bruge soveposen ved denne temperatur. Generelt er det bedre at vælge en lidt for varm pose, og om sommeren kan du ventilere med lynlåsene, og for eksempel åbne nede ved benene.

Et tip: Vælger du en for varm pose, kan det blive ubehageligt på en sommernat. Behøver du en varm vinter sovepose, kan det være et alternativ at købe en ekstra sommersovepose. På den måde kan du bytte rundt efter årstiderne. Du kan også lægge to poser ind i hinanden, hvis du behøver ekstra varme.

SOVEPOSE TEMPERATURER

KOMFORTTEMPERATUR (COMFORT TEMPERATURE T-COMFORT)

Denne grænse angiver den nedre temperaturgrænse, hvor man forventer en standard kvinde skal kunne sove komfortabelt. Denne type sovepose passer ofte til nye sovepose-brugere.

NEDRE TEMPERATURGRÆNSE (LIMIT TEMPERATURE T-LIM)

Denne grænse angiver den nedre temperaturgrænse, hvor man forventer en standard mand person skal kunne sove komfortabelt.

NEDRE EKSTREMTEMPERATUR (EXTREME TEMPERATURE T-EXT)

Denne grænse angives som en temperaturgrænse, hvor potentiel farlig nedkøling kan opstå efter nogen tid (eksempelvis 6 timer) for en standard kvinde.

MAXIMUMTEMPERATUR (MAXIMUM TEMPERATURE T-MAX)

Denne grænse angiver øvre temperatur for hvor en standard mand kan sove komfortabelt uden at svede.

De to første værdier (T-comfort og T-lim) er de vigtigste for os forbrugere ved valg af en sovepose. Testpersonerne som har sat den nye EU-standard, er fra Syd- og Mellemeuropa.

Det er bevist at disse personer fryser lettere end folk fra Nordeuropa, som er mere vant til et koldere klima. Dette gør at komforttemperaturen efter EN13537 (Tcomfort) afviger noget fra tidligere komforttemperatur. Afvigelserne er større fra vintersoveposerne, end de lettere sommersoveposer, som vi har testet denne gang.

Fyldmateriale til sovepose giver en varmere nat i naturen

FYLDMATERIALE I SOVEPOSER

En god sovepose er vigtig for både store og små.Det har direkte betydning for næste dags oplevelser. Du kan enten vælge dun eller syntetisk fyld, når du går på indkøb af ny sovepose, og det er op til dig hvad du finder mest praktisk at have med på tur.

Dun er et naturmateriale og er hentet fra enten gås eller and. Det er underfjerene som giver den ekstreme isolation til soveposer. Dun har nogle klare fordele i sammenligning med syntetiske fibre:

• Dun er varmere og isolerer mere i forhold til vægt

• Dun kan komprimeres kraftig under transport

• Dun er langt mere holdbart

Det er også nogle negative sider ved dun:

• Dun mister isolationsevnen hvis den bliver våd

• Dunsoveposer er dyre i forhold til syntetiske, men er mere holdbare

Syntetisk fyldstof er kunstfiber (polymer) som er fremstillet som hule tråde, eller bittesmå rør for at holde bedre på luft, og for at reducere vægten. Størsteparten af soveposerne som sælges i dag, er af syntetisk fyldmateriale. Fordelen med syntetisk fyld er:

• Syntetisk er billigere end dun

• Syntetisk fibre mister ikke all isolation selv om de bliver våde

• Syntetisk er ufarlig for allergikere

På den anden side:

• Syntetisk er mere voluminøs, og kan ikke komprimeres ligeså meget som dun

• Syntetisk er tungere i vægt ved høj varme

• Syntetisk er stivere end dun og lægger sig ikke så tæt efter kropsformen

• Syntetisk fibre “synker sammen” over tid

Et tip: Alle soveposer bør opbevares hængende eller fritliggende, og ikke i komprimeret stand. Det værste du kan gøre ved din sovepose er at opbevare den komprimeret i rejse indpakningen. Så synker fibrene sammen hurtigere, og mister derved sin isoleringsevne. Indpakning i komprimeret tilstand er kun til transport.

Et andet tip: Når soveposen pakkes ned i komprimering indpakningen, skal den skubbes/presses ned i indpakningen og ikke rulles. Rulles den får du sammenpresset på fibrene hver gang. Presses den bliver det forskelligt fra gang til gang. Et ekstra ydre overtræk til soveposen øger komfort temperaturen med 5-7 grader, og beskytter samtidig posen. Indvendig lagenpose øger komforttemperaturen yderligere. Enkelt og gode hjælpemidler til at regulere komforttemperaturen.

Yderposer til soveposer kan hjælpe mod at skride på liggeunderlaget

SOVEPOSE YDERSTOF

Alt stof i posen skal være åndbart, sådan at kondensen ikke skaber fugtighed. Nogle poser har et anti-glid stof på undersiden som forhindre posen i at glide af liggeunderlaget, i løbet af natten. Nogle yderstoffer tåler en del fugtighed, men ikke regnskyl. Du kan have ekstra overtræk uden på soveposen, for at beskytte og for lidt ekstra isolation, og det kan købes i forskellige variationer. Du kan vælge mellem tætte nylon overtræk, overtræk med åndbar bomuld på oversiden, og overtrækslagen i membranmateriale som Dermizax, goreTex mf. Disse overtræk er vandtætte samtidig med at de er åndbare.

Det er en stor fordel og et must at overtrækkene er åndbare. Er de ikke det, får du kondens når kropsvarmens luft møder koldere udeluft, på hver side af tæt stof.

LIGGEUNDERLAG TIL SOVEPOSE

Oppustelige liggeunderlag er komfortable, men isolere dårlig mod kulde fra jorden. Kompakte liggeunderlag isolerer godt mod kulde, og er desuden lettere at bære. Hvis du vil bære 5-600 gram ekstra vægt, så er en kombination af disse to helt optimalt.

SOVEPOSE TIL EKSTREM TEMPERATUR

Nu er vi på niveau med polarfarer, højfjelds klatrere og andre ekstremsportsudøvere. De mest ekstreme vintersoveposer består af både to og tre poser. Yderpose, inderpose og dampspærre. Vælger du en sådan pose, må lynlåsen ikke kunne give gennemgående kuldebroer. Ekstrem soveposerne kan du også få helt uden lynlås. Her hopper man ind fra åbningen i toppen.

Dampspærre er standard i eksempelvis Arctic Super fra Helsport. Den hindrer fugtigheden fra kroppen i at trænge ud i yder- og inderposen. Uden dampspærre-posen vil fugtigheden omdannes til is i fibrene i yderposen. Ved flere dages brug, vil dette medføre at isolationsevnen bliver væsentligt reduceret. Disse poser bør bruges under ekstreme forhold, -25 grader til -50 grader hvis du bruger alle tre dele. De kan også tages fra hinanden og bruges efter behov. Da har du en pose som kan bruges, mere eller mindre, hele året.

Ekstrem soveposer til temperaturer under -25 og -25 grader

Ekstrem soveposerne består af (ovenfra) Dampspærre, inderpose og yderpose. Det bør være godt under -15 grader før du lægger dig i denne.

TJEKLISTE TIL VALG AF SOVEPOSE

Tjek indvendige mål? Passer målene kroppen? Målene opgivet på poserne skal passe til personhøjden. Typiske mål er 180, 195, og 215 cm. En vintersovepose bør være minimum 10 cm længere indvendig end personlængden.

Har posen indvendig halssnøring/varmekrave som holder på varmen?

Er posen udstyret med tovejs lynlås sådan at du kan åbne ned ved fødderne en varm morgen? Hvis ja, så kan posen også bruges som en dyne og du kan sammenkoble flere poser, hvis de også har en lynlås på begge sider. Betegnelserne L og R står for Left og Right og angiver hvilken side lynlåsen er, når du ligger på ryggen i posen. Har du 2 poser, fra samme leverandør, kan disse ofte kobles sammen til en stor pose.

Har posen faconsyet hætte til hovedet, som kan strammes?

Er du stor og kraftig eller kræver du meget plads i posen, så kan du overveje om en ekstra bred sovepose er noget for dig, såsom Alta Wide, eller købe et tillægsstykke, en såkaldt Extender.

SOVEPOSE FRA HAGLÖFS, BERGANS, THE NORTH FACE OG FLERE

Hos XXL har vi soveposer fra alle de kendte mærker som Helsport, Haglöfs og Bergans, men også fra mindre populære mærker som Exped, Campx og Halti. Du finder altså et stort udvalg, uanset om du er til mærkevarer eller vil have en billig sovepose.

Hvis du blot skal bruge en sovepose til den danske sommer, kan du sagtens nøjes med at vælge en billig sovepose, men skal du til områder hvor der enten er meget varmt eller meget koldt, anbefaler vi at købe en lidt dyrere sovepose – du vil blive overrasket over, hvor irriterende en tur kan blive, hvis man ikke får ordentlig søvn.

Husk at vi hos XXL har fri fragt over kr. 399, bytte og retur i 365 dage og prisgaranti. Hvis du finder den samme sovepose billigere et andet sted, matcher vi altså prisen, og du vil få gavn af de unikke fordele som vi har.

GUIDES, TIPS & RÅD

  • KUNDESERVICE
  • CYKEL
  • SPORT
  • TRÆNING & HELSE
  • SPORTSTØJ & OVERTØJ
  • SKO
  • JAGT & VÅBEN
  • OUTDOOR & FRILUFT
  • BÆREDYGTIGHED OG ETIK


close icon

Velkommen til vores nye e-handel! Klik her for at komme retur til den normale xxl.dk